In de moderne bedrijfswereld is het heel gewoon geworden dat werknemers hun eigen privé apparaten gebruiken op het zakelijke netwerk. Denk aan hun vertrouwde smartphone, laptop of tablet. Heel erg handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor de veiligheid van het bedrijfsnetwerk. In deze blogpost vertellen we meer over de gevaren van het toestaan van privé apparaten in zakelijke netwerken én hoe dit kan leiden tot potentiële cyberaanvallen.
Stel je het volgende scenario voor: een werknemer brengt zijn persoonlijke laptop mee naar het werk en verbindt deze met het zakelijke netwerk om toegang te krijgen tot bedrijfsbestanden en -applicaties. Onbewust van mogelijke gevaren, opent de werknemer een bijlage in een e-mail van een onbekende afzender. Deze bijlage bevat kwaadaardige software die zich ongemerkt installeert op de laptop en vervolgens het zakelijke netwerk infecteert. Hierdoor krijgt een externe hacker toegang tot gevoelige bedrijfsinformatie, zoals klantgegevens, financiële gegevens en intellectueel eigendom.
Dit voorbeeld laat zien hoe gevaarlijk het kan zijn als werknemers hun eigen apparaten gebruiken op de zaak. Vaak hebben ze niet door hoe erg het kan zijn als ze hun privé apparaten aan je zakelijke netwerk hangen. Een ogenschijnlijk onschuldige handeling, zoals het openen van een verdachte e-mailbijlage, kan leiden tot verstrekkende gevolgen voor de cyberbeveiliging van een organisatie. Gelukkig kan je daar wat aan doen.
Het is duidelijk dat het toestaan van privé apparaten in zakelijke netwerken aanzienlijke risico’s met zich meebrengt voor de cyberbeveiliging van een organisatie. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je je werknemers bewust maakt van de risico’s. Zorg dat ze weten wat ze wel en niet moeten doen met hun persoonlijke spullen op het werk. Daar hoort ook bij dat ze fatsoenlijke antivirussoftware moeten hebben, dat ze hun software regelmatig updaten en dat ze sterke wachtwoorden gebruiken. Ook moeten ze begrijpen dat het bedrijfsnetwerk niet hetzelfde is als het internet thuis. Jij als werkgever moet er daarnaast ervoor zorgen dat er preventieve maatregelen worden genomen, zoals het realiseren van verschillende netwerk compartimenten. Zo voorkom je dat een gehackt privé apparaat meteen je hele bedrijf in gevaar brengt.
Bij Titanium24 staan we klaar om bedrijven te helpen bij het opzetten van effectieve cyberbeveiligingsstrategieën en het implementeren van preventieve maatregelen om hun netwerken te beschermen tegen potentiële bedreigingen. Dus als je meer wilt weten over hoe je jouw bedrijf veilig houdt in deze digitale jungle, neem dan vandaag nog contact met ons op.